Skoči na glavno vsebino

Sončkova menjalnica knjig je zaživela in pričarala nasmeh našim otrokom

V torek, 12. 12. 2023, je na naši šoli potekala Sončkova menjalnica knjig, na kateri so si učenci nižjih razredov in naši starejši vrtičkarji izmenjali preko 550 knjig.

 

Ideja o menjavi knjig je že dlje časa zorela. Nekateri starši in otroci so povedali, da imajo doma knjige, ki so jih že prerasli in ne vedo kaj z njimi storiti. Nato je stekel pogovor o tem, kaj bi s temi knjigami storili in prišli na idejo o menjalnici, o Sončkovi menjalnici knjig. Z akcijo zbiranja knjig, ki so ji otroci že prebrali, prerasli ali pa jih niso potrebovali več, bi jih pa z veseljem prebrali drugi otroci, smo začeli v začetku novembra. Otroci in starši so pridno pregledovali svoje zakladnice knjig ter zbirali ustrezne, dobro ohranjene in primerne knjige, ki bi razveselile druge otroke šole ali vrtca. Knjige, ki smo jih zbrali, so bile večinoma primerne za mlajše otroke, kar je pričakovano, saj starejši že berejo sami in tudi znajo samostojno izbrati ustrezno knjigo v knjižnici. K projektu so pristopili tudi nekateri učitelji in vzgojiteljice. Tako smo vsi skupaj zbrali skoraj 600 knjig!

Otroci so nestrpno čakali dan, ko se bo menjalnica odprla. Zbiranje knjig je potekalo po učilnicah, nato pa smo jih prenesli v knjižnico, kjer smo dobili boljši vpogled v število in vrsto knjig. Menjalnica je potekala v smislu podarim, dobim. To pomeni, da kolikor knjig je otrok prinesel, toliko jih je lahko zamenjal za druge, s pomočjo sončkovega žetončka. Ker so nekateri imeli doma več knjig, so se naši vrtičkarji odločili tudi za solidarnostno menjavo, tako da si je lahko vsak otrok iz vrtca, ki se je udeležil menjalnice, izbral eno knjigo. Menjava je potekala po skupinah oziroma razredih, da ni prišlo do prevelike gneče in da so si otroci lahko v miru pogledali ponudbo. Knjige, ki so ostale, smo podarili vrtcu za svoje knjižne kotičke, nekaj pa smo jih umestili v šolsko knjižnico.

Za to priložnost smo prosili za pomoč tudi sončkove pomočnice, učenke 9. razreda, ki so v knjižnici pridno pridno ustvarjale dekoracijo ter pomagale pri sami postavitvi menjalnice in usmerjanju otrok, ko so si izbirali knjige. 

Otroci so knjige izbirali zase, za svoje mlajše bratce ali sestrice ali za prijatelje. Pričarali smo res čaroben trenutek obdarovanja, ki se je odražal na nasmejanih obrazih. Knjige so začeli prebirali, še preden so zapustili menjalnico. To jih je bilo lepo videti.

Skupaj nam je uspelo se obdarovati na okolju prijazen način, počistili smo marsikatero polico, privarčevali smo denar za nakup novih knjig, prispevali k čistejšemu okolju ter obogatili knjižnično zbirko šolske knjižnice ter igralnic v vrtcu.

Hvala vsem staršem in njihovim otrokom ter kolegom, ki ste nesebično delili svojo zakladnico knjig z nami.

Naj vas še naprej spremljajo znanje in modrosti o dobrem, strpnem in spoštljivem sobivanju.

Knjižničarka Damjana Tramte

Dostopnost